196-197.qxd

Feldolgozás
Munkalap:
* Púrim ünnepe:
A rejtvény textusai:
Járjatok utána, milyen szokások kapcsolódnak a zsidó Púrim ünnepéhez! (Lásd többek Hálát adok az Úrnak teljes szívembõl… Megismertette magát az Úr, igazságot szolgáltatott. között: http://www.zsido.com/purim/index.html) A bûnöst saját kezének mûve ejti csapdába. (Zsolt 9,2.17) Néhányat játékosan feleleveníthetünk, illetve tovább játszhatunk. (Lásd a kisiskolások Mert az Úr szeme az igazakon van, és füle az õ könyörgésükre figyel, az Úr arca pedig a gonoszt cselekvõk ellen fordul. De ki az, aki bántalmaz titeket, ha buzgón igyekeztek a jóra? • Púrimi szokás, hogy adományt adnak a szegényeknek, ajándékot küldenek a barátoknak.
Mi is megtarthatjuk ezt valamelyik jeles napon (Mikulás, Karácsony, Húsvét), vagy egyfarsang környékén kinevezett Sors-napon. Aznap valamit adni kell legalább két szegény Aranymondás:
rászorulónak, illetve ajándékot kell küldeni legalább egy barátnak (ez általában valami * …hogyan tudnám elnézni azt a veszedelmet, amely népemre vár, és hogyan tudnám elnézni rokonaim pusztulását? (Eszt 8,6) • Púrimi sütemény a derelyéhez hasonló Hámán-táska (Hámán-füle). Érdemes kipróbálni.
* vagy az elõbb idézett Zsolt 9,17 (aláhúzva) (Forrás: http://www.zsido.hu/receptek/desszertek.htm)„Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztõ, 10 dkg cukor, só, reszelt Üzenet elmélyítése / egyéb ötletek:
citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék.
* Önvédelmi harc:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztõvel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a • A zsidók lehetõséget kaptak arra, hogy megvédjék magukat a támadásokkal szemben.
citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen.
Ezt ki is használták. Nem volt ez túl kegyetlen? Kinyújtjuk, és háromszögletû darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, Mi történhetett volna, ha a zsidók nem élnek a törvény adta védelem lehetõségével? Miért félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra a támadás jelentette itt a védelmet? (Gondolj a késõbbiekre! Mi van, ha számottevõ sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket zsidóellenes erõk maradnak a birodalomban, illetve a királyi udvarban?) középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.” Miért nem nyúltak hozzá a zsidók a zsákmányhoz? Mire adtak volna okot, ha mégis • Púrimi szokás a jelmezes színpadi játék is, amelynek során kifigurázzák a tekintélyeket.
Ez azt érzékelteti, hogy a látszat csal, Isten útjai kifürkészhetetlenek. Fontos beszélgetnünk a gonosz támadásokkal szembeni védelem lehetõségérõl ma is. Játsszuk el mi is jelmezes játékként az öntelt Hámán megszégyenülését az otthoni Megvédheted-e magad, ha valaki támad téged? dicsekedéstõl a szomorú hazatérésig! A kitüntetés „átadása”, vagyis a város terén való Van-e különbség a megérdemelt és az ártatlanul elszenvedett támadás között? díszmenet valódi népünnepéllyé válhat.
Szabad-e valakit megtámadni mindenféle indok nélkül? * Nemzeti ünnepeink:
Szabad-e önkényesen büntetést kiosztani valakinek, aki megtámadott téged? Milyen nemzeti ünnepeink vannak? Hogyan ünnepeljük ezeket? • A magyar nemzet szintén átélhette többször is élet-halál harcát. Ez történt az 1848–49- Melyik emlékeztet leginkább a púrim ünnepére? Miért? es szabadságharc idején is, ami jogos önvédelmi harc volt, nem kis emberáldozattal.
Március 15-i ünnepségeken legtöbbször elhangzik a Nemzeti dal és a 12 pont („Mit kíván Idézzük fel az eseményeit! Petõfi így ír errõl Szörnyû idõ c. versében (1. és 3. versszak): a magyar nemzet”). Fel tudod-e idézni valamelyiket? Miért fontosak ezek? Miért kellidõrõl idõre emlékezni a múlt sorsfordító eseményeire? Hogyan tudnánk egy-egy nemzeti ünnepet még emlékezetesebbé tenni? Hogyan tudnánk a megemlékezést gyülekezeti körben is megélni? Hiszen Isten gondviselése, kegyelme nem választható el sorskérdéseinktõl.

Source: http://www.kateteka.hu/sites/default/files/bibliai_feladattar/pdf/196-197_5.pdf

Aaskschildklier

Interpretatie van schildklierfunctietesten Dr. Jean-Luc Coolens, Dienst Endocrinologie en Isotopen. A.Z. Salvator – St Ursula, 3500 Hasselt Inleiding meer dan 20 jaar geleden de meeste TSH testen enkel De meeste hormonen circuleren in ons bloed gebonden het onderscheid konden maken tussen een verhoogde aan plasma-eiwitten. Sedert meer dan 50 jaar weet of een normale TSH waarde, is

Microsoft word - 481f139c-44e2-28f83e.doc

Embargoed: May 6, 2008 8:00pm EST Antimalarial Drug Quality in the Most Severely Malarious Parts of Africa – A Six Country Study Roger Bate1,2, Philip Coticelli1*, Richard Tren1, Amir Attaran3 1 Africa Fighting Malaria, Washington, D.C., United States of America, 2 American Enterprise Institute, Washington, D.C., United States of America, 3 Institute of Population Health & Facu

Copyright © 2009-2018 Drugs Today